Heb je zelf leermaterialen waar je trots op bent? Voeg ze toe aan een repository voor open leermaterialen. Daarmee draag je bij aan het onderwijs van andere docenten en van studenten. Door leermateriaal breed te delen, profiteren niet alleen de studenten binnen jouw vak, maar ook andere docenten en studenten van jouw kennis en het door jou ontwikkelde materiaal: je krijgt erkenning voor je werk, je draagt bij aan onderwijs van vakgenoten, studenten (en docenten) hebben meer keuzevrijheid en het is goed voor het aanzien van je instelling. Saxion Bibliotheek kan je helpen bij het publiceren van je materialen.

Zorg dat jouw materiaal goed herbruikbaar (zie ook de pagina Ontwikkelen), met de juiste formaten en rechten, en vindbaar is voor ander docenten of studenten. Doorloop daarvoor de volgende stappen.

Stap 1: formaten

Zorg dat het materiaal dat je deelt makkelijk te gebruiken is door anderen, onder andere door het in een aanpasbaar format aan te bieden. Hiermee zorg je ervoor dat andere docenten kunnen kiezen hoe ze het hergebruiken en eventueel ook kunnen embedden. Denk ook na of het materiaal goed te bekijken is op een reguliere pc, Mac, tablet en telefoon.

Van een uitgave in pdf-vorm is het handig om ook de teksten in .txt-format beschikbaar te stellen, zodat iemand die ze wil hergebruiken, ze gemakkelijk in zijn of haar eigen tekst kan opnemen. Welke formats je aan kunt bieden, is afhankelijk van de repository die je gebruikt. Tip: zet meerdere formaten in een zip-file en upload het in 1 record in de repository. Zo kan iedereen zelf bepalen welk formaat handig is.

Stap 2: auteursrechten

Om ervoor te zorgen dat iemand anders jouw leermateriaal kan gebruiken, moet het via internet vrij toegankelijk zijn en het materiaal moet voorzien zijn van een open licentie. Veelgebruikte licenties zijn die van Creative Commons. Met behulp van het Creative Commons stappenplan kan je je eigen werk licenseren.

Een paar tips:

  • Kies voor GelijkDelen want dan blijft je werk na aanpassing beschikbaar voor de hele wereld.
  • Kies liever niet voor GeenAfgeleideWerken want dan kan men je werk niet aanpassen en eigen maken.

Stap 3: kwaliteit

Je gaat je leermaterialen openzetten voor de wereld, dan wil je dat het foutloos is en dat het voldoet aan de eisen die een instelling of vakcommunity stelt aan leermaterialen. Idealiter beoordeel je de materialen op kwaliteit met gelijkgestemden, bijvoorbeeld door middel van een peer-reviewsysteem of kwaliteitsmodel. Gebruik een kwaliteitsmodel voor jezelf om vertrouwen te krijgen in de kwaliteit van je eigen materialen die je publiceert in een repository.

Stap 4: publiceren

Publiceren doe je in een repository, zoals Wikiwijs of SURFsharekit. Vul alle metadatavelden in, dan weet je zeker dat het materiaal goed terug te vinden is. Voeg ook de docentenhandleiding en andere formaten toe, dan is het optimaal herbruikbaar. Tip: vraag Saxion Bibliotheek om hulp bij het licenseren en beschikbaar stellen van je materiaal.


Bovenstaande tekst is een afgeleide van Leermaterialen delen voor hergebruik uit Kennismaking open leermaterialen door SURF SIG Open education aangeboden met een CC BY 4.0 licentie