Open educational resources (OER) – of open leermaterialen –  zijn leermaterialen die online vrij beschikbaar zijn voor (her)gebruik. Het gebruiken, kopiëren, bewerken en verspreiden is onder voorwaarden toegestaan, zonder dat daarvoor royalty’s of licentiegelden betaald hoeven te worden. De digitale leermaterialen kunnen worden gedeeld via het internet of andere digitale media. OER worden meestal, maar zeker niet uitsluitend, gepubliceerd onder Creative Commons licenties. Zowel de oorspronkelijke eigenaar als de latere gebruikers van het leermateriaal moeten een helder begrip hebben van de licentie voorwaarden om te kunnen bepalen op welke manier de leermaterialen mogen worden gedeeld en gemixt. Dit wordt in detail uitgelegd op de pagina Creative Commons.

Wat je kan en mag met open leermaterialen wordt vaak aangeduid met de 5R Permissions of OER zoals te zien in onderstaande afbeelding.

Inhoud: Open Content by David Wiley is licensed under CC BY 4.0
Afbeelding: What is OER by Herrick Memorial Library is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer weten?
Unesco (2015). A basic guide to Open Educational Resources.
SurfSpace SIG Open Education (2015). Wat zijn Open Educational Resources?
Open Universiteit (2010). Open boek over open educational resources in Nederland
Open Oregon (2015) via YouTube. OER Basics
The libraries at Alfred University. What is OER?
Educause (2010). Seven things you should know about open educational resources
Surf. Open leermaterialen


Bovenstaande tekst is een afgeleide van Open Educational Resources – Toegang tot hoogwaardig onderwijs voor iedereen door SURF aangeboden met een CC BY 3.0 licentie