Bij OpenCourseWare (OCW) worden alle leermaterialen die in een cursus worden gebruikt vrij beschikbaar gesteld voor (her)gebruik. Het kopiëren, bewerken en verspreiden van het materiaal is onder voorwaarden toegestaan door het gebruik van een open licentie (zoals Creative Commons). Bij OpenCourseWare staat het leermateriaal centraal; je krijgt als student dus geen begeleiding en er is geen mogelijkheid om er studiepunten voor te halen.

In 2002 begon de MIT (Massachusetts Institute of Technology) met het delen van hun open leermaterialen via MIT OpenCourseWare. Daarna volgden universiteiten en scholen waaronder in 2007 de TU Delft via OCW TU Delft. De TU Delft geeft aan dat hun OpenCourseWare een “gratis digitale publicatie is van studiemateriaal van hoge kwaliteit, georganiseerd in cursussen. Voor OpenCourseWare is geen registratie vereist, het studiemateriaal geeft geen garantie voor een diploma of certificaat en geeft geen toegang tot de faculteiten van de TU Delft”.

In onderstaande video leggen medewerkers van de MIT uit wat hun missie is, waarom ze hun leermaterialen open delen en wat je kan doen met deze materialen.

About MIT OpenCourseWare by MIT is licensed under CC BY-NC-SA

 

Meer weten?
Video via SURF Zes jaar OpenCourseWare in Nederland: Wat zijn de ervaringen?
SURF Begrippenkader online onderwijs

 


Bovenstaande tekst is een afgeleide van Begrippenkader online onderwijs door SURF aangeboden met een CC BY 3.0 licentie.